Carin de Groot

Functie: 
Gezinsmanager
Werkzaam bij Jeugdbescherming sinds: 
2012

“Ik doe dit werk niet alleen, ik kan altijd terugvallen op mijn team!”

Gezinsmanager Carin de Groot werkt inmiddels al weer bijna zes jaar bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Met een afgeronde SPH-opleiding, specialisatie jeugdzorgwerker, wist ze al snel dat ze graag in de jeugdzorg wilde werken. Vanuit haar stages bij Advies Meldpunt Kindermishandeling (nu Veilig Thuis) en bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam heeft ze bewust gekozen voor de functie als gezinsmanager. Ze was juist níet op zoek naar een hulpverlenersrol, maar veel meer naar een functie waarin je de regierol moet pakken, regelen en aansturen.

Waarom ben je gezinsmanager geworden?

Carin: ”Deze functie past bij mijn karakter, ik regel dingen, ben in het hele traject betrokken en zie dus de veranderingen, hoe klein ook. Ik word nog steeds getriggerd door de complexe doelgroep waarin het ouders om welke reden dan ook niet lukt hun kind(eren) veilig te krijgen. Ik vind het fijn dat ik een bijdrage mag leveren.

Als ik betrokken raak bij een nieuw gezin, staan de eerste weken in het teken van onze analyse, veel bij het gezin thuis zijn, met alle betrokkenen spreken. Dat is een hectische periode. Vaak speelt er al jaren van alles. Het gaat er dus om te kijken naar wat er écht aan de hand is en die complexiteit is voor mij nog steeds een van de redenen waarom ik werk als gezinsmanager.

Het is erg afwisselend werk. Je hebt soms de neiging om te gaan rennen en vliegen, en hup ervoor te gaan. Soms is dat nodig, maar het is juist ook goed om op de rem te gaan staan en de tijd te nemen om tot de kern van de problematiek te komen. Die analyse maken, is essentieel. Als ik met het gezin zicht heb op wat er gebeurt in het gezin, het overzie, als de zere plekken duidelijk worden, ja, dat is voor mij al een overwinning. Als ik zie dat het gezin meer vanuit eigen kracht doet, gaat doen, dan weet ik ook dat we wat gaan bereiken voor de veiligheid van kinderen. Het geeft mij dan ook voldoening als ik na een langere periode een gezin kan afsluiten, dat het gezin weer zonder Jeugdbescherming verder kan”.

Waarom werk je bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam?

Jeugdbescherming is een leuke en toegankelijke organisatie; je kunt je ideeën kwijt, je wordt serieus genomen. Natuurlijk wordt niet elk idee ingevoerd, maar dat is in elke organisatie zo. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om je verder te ontwikkelen; bijvoorbeeld senior gezinsmanager of teammanager.

De werkdruk is hoog, maar ik kom elke dag in een warm bad, mijn team, terecht. Je bent niet alleen regievoerder van een gezin, maar ook van je eigen werk. Je mag je werk echt zelf indelen, als je je werk maar op orde hebt. Ons team is hier heel flexibel in, we vertrouwen elkaar. In onze wekelijkse casuïstiek met het team houden we elkaar scherp en positief. Mijn team is een heel fijn team; hecht en veilig, we zijn allemaal sterk gemotiveerd. Soms huilen we met elkaar en soms lachen we. Ik weet: ik doe dit werk niet alleen, ik kan altijd terugvallen op mijn team!

 

2017

Carin wil niet met haar echte naam vermeld worden. Dit is een gefingeerde naam.