Caroline van der Flier

Functie: 
Gezinsmanager
Werkzaam bij Jeugdbescherming sinds: 
2018

“Bij de Politie schreef ik soms een tijdelijk huisverbod uit, hier werk ik mét het gezin en beleef ik dingen op een heel andere manier.”

Caroline heeft onlangs de overstap gemaakt naar Jeugdbescherming Regio Amsterdam. In dit interview vertelt zij over haar ervaringen en waarom ze deze stap heeft genomen.

Waarom heb je de overstap naar jeugdbescherming gemaakt?

Toen ik van de middelbare school kwam, ben ik direct bij de politie gaan werken. Daar heb ik 27 jaar gewerkt in verschillende functies. Mijn laatste functie was wijkagent van de Confuciuspleinbuurt. Een boeiende en vrije baan, maar ik zag het mezelf niet tot mijn pensioen doen. Ik wilde graag eens bij een andere organisatie kijken. Jeugdbescherming heeft raakvlakken met de politie, en ik had als wijkagent al contact gehad met gezinsmanagers. Toen dacht ik “Ik spring in het diepe. Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer”.

Hoe vond je het om over te stappen?

Het was best wel spannend. Ik had een goede baan, met vast contract, dus ik liet wel wat achter. Ook kende ik veel politie collega’s want ik heb altijd in Amsterdam gewerkt. Het was een grote stap, maar ik heb me goed georiënteerd, gepraat met mensen die hier al werken en bij een teamoverleg meegekeken. Ik wilde zeker zijn dat ik de goede keuze maakte.

Hoe bevalt het?

Het bevalt mij prima. Vooral het regelmatige leven; geen wisseldiensten meer en vrij in de weekenden en met de feestdagen. De organisatie is wel wennen, zo anders; maar het bevalt tot nu toe goed. Ook vind ik het fijn dat ik geen uniform meer hoeft te dragen.

Welke ervaring uit je vorige baan neem je mee in deze baan? Wat kun je betekenen voor de organisatie?

Ik ben heel makkelijk in mensen aanspreken, daar schroom ik niet voor. Schriftelijk werk daarentegen vind ik soms wel lastig. Verder weet ik van mijn vorige werk dat er heel veel narigheid achter de voordeur gebeurt. Ik schrik niet meer van narigheid en weet hoe ik dingen van me af moet zetten. Hier maak ik het verhaal mee “van de andere kant”. Bij de Politie schreef ik soms een tijdelijk huisverbod uit, hier werk ik mét het gezin en beleef ik dingen op een heel andere manier.

Wat valt je mee?

Hoe snel ik hier gewend ben en me op mijn gemak voelde in de organisatie. De overstap was best wel makkelijk. Dat ligt denk ik ook wel aan mezelf, omdat ik flexibel ben en mij goed kan aanpassen. Bij de politie heb ik ook op verschillende bureaus gewerkt en ik leer graag nieuwe mensen kennen. Ook vind ik het fijn dat er voldoende ruimte is om feedback en hulp te vragen

Wat valt je tegen?

Dat je best wel snel “aan de bak moet” en dat iedereen ontzettend druk is. Aan de andere kant leer je daar ook wel van. Er is wel weinig ruimte om te socializen, het is echt druk. En je hebt veel administratie terwijl je liefst met gezinnen aan de slag wil.

Hoe vind je de sfeer?

Ik zit in een heel leuk, gevarieerd team met ervaren mensen en nieuwe mensen van verschillende leeftijden. De sfeer is goed. De organisatie doet ook haar best, het kerstevent en de nieuwjaarsborrel waren heel leuk georganiseerd. Ik kon er alleen niet zo lang bij zijn omdat ik weer aan het werk moest. Ik mis wel de humor bij de politie. Daar was het soms hard tegen hard, als manier om de narigheid die je tegenkwam gezamenlijk te verwerken. Hier is dat anders.

Wat vind je van de ontwikkelmogelijkheden/opleiding?

Op de eerste dag wordt je heel leuk welkom geheten. Het bestuur komt zichzelf voorstellen en je krijgt een bloemetje. Je leert meteen de basis van het werken bij Jeugdbescherming. De opleidingsdagen vind ik heel waardevol en zeer leerzaam. Over de ontwikkelmogelijkheden weet ik nog niet zo veel, maar ik zie wel dat er mensen zijn die een andere functie binnen de organisatie gaan doen dus die mogelijkheden zijn er wel.

 

Januari 2019