Stefanie Meijs

Functie: 
Gezinsmanager
Werkzaam bij Jeugdbescherming sinds: 
2009

"Samenwerking is in het werk als gezinsmanager echt een sleutelwoord."

Wat houdt je werk in?

Het werk als gezinsmanager bestaat vooral uit goed analyseren van de kern van de problematiek in een gezin. Wat ligt er ten grondslag aan de problemen? Vanaf het eerste contact investeer ik geduldig en met respect in de samenwerkingsrelatie met een gezin waarbij de veiligheid van de kinderen voorop staat. Samenwerking is in het werk als gezinsmanager echt een sleutelwoord. Samenwerken met gezinnen, kinderen, maar ook met netwerkpartners en uiteraard je collega’s uit het basisteam. Het is een veelzijdige baan met een uiteenlopende doelgroep en verschillende soorten problematiek. Het werk als gezinsmanager zal geen dag vervelen. 

Welke opleiding heb je gedaan?

Ik heb de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlening (SPH) gevolgd aan de Hogeschool van Amsterdam. Eigenlijk is dit niet direct de meest aansluitende opleiding omdat SPH zich meer richt op werken met groepen en je met een opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) meer leert over individuele- en gezinsbegeleiding, maar toch ben ik in de derde klas aangenomen voor een stageplek bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam en daarna nooit meer vertrokken.

Wat vind je het leukst aan je werk?

Het mooie aan het werk als gezinsmanager is de doorbraak die je met gezinnen kunt bewerkstelligen door intensief met hen en samenwerkingspartners te werken, waardoor problematische patronen en terugkerend negatief gedrag niet meer aan de orde zijn en het gezin in een opwaartse spiraal op eigen kracht hun leven weer kan oppakken met een mooiere toekomst in het vooruitzicht.

Welk advies heb jij voor mensen die belangstelling hebben voor een functie als gezinsmanager?

Mijn advies voor jou als eventueel toekomstig gezinsmanager is vooral om het werk met open vizier in te stappen. Ieder mens is anders en zo ook ieder gezin. Je komt dagelijks met nieuwe situaties en omstandigheden in aanraking en de kunst is van iedere dag weer een mooie uitdaging te maken en je eigen (kleine) succesjes uit de dag te halen. Je zult zien dat je dan als gezinsmanager en als mens iedere dag een beetje leert en groeit.