Tobias Baruch

Functie: 
Gezinsmanager
Werkzaam bij Jeugdbescherming sinds: 
2017

“Gezinsmanager is een hele zware baan, maar ook een hele gave baan, omdat het werk zo veelzijdig is”

Tobias Baruch is geboren en getogen in Nederland. Vanaf zijn 16e heeft hij lange tijd in het buitenland gewoond. Via vele omzwervingen is hij uiteindelijk teruggekomen naar Nederland. Hij heeft hier zijn opleiding SPH afgerond en jaren gewerkt als straathoekwerker, waarbij hij werkte met jongeren en groepen jongeren die overlast geven. Sinds januari 2017 werkt hij als gezinsmanager bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam.

Waarom ben je gezinsmanager geworden?

In mijn loopbaan heb ik veel functies gehad en ervaring opgedaan, waarbij ik steeds met Jeugdbescherming in aanraking kwam. Ik begreep de afwegingen die de gezinsmanagers maakten niet altijd. Daarom ben ik me gaan verdiepen in de methodiek van Jeugdbescherming. Hier wordt namelijk niet alleen gekeken naar de jongere, maar naar het hele gezin. Die family focus miste ik in mijn vorige banen. En als je gaat werken als gezinsmanager bij Jeugdbescherming doorloop je, in aanvulling op je studie, een inwerktraject. Hierin volg je allerlei trainingen die zijn toegespitst op onze manier van werken, zodat je goed kunt handelen. Die diepgang, die achtergrondinformatie, wilde ik ook graag. Daarom heb ik bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam gesolliciteerd.

Wat is de mooiste ervaring die je hier meegemaakt hebt?

Een tijdje terug hebben we een jongen opgehaald uit Afrika. Hij was, onder valse voorwendselen, door zijn vader meegenomen. Hij is zelf ontsnapt en naar zijn moeder in een ander Afrikaans land gevlucht, maar zijn veiligheid werd nog bedreigd door zijn vader. Tot vier keer toe is hij door zijn moeder naar de ambassade gestuurd, voordat er daar naar hem geluisterd werd. Jeugdbescherming heeft uiteindelijk de voogdij toegewezen gekregen en hem terug mogen halen naar Nederland. Ik ben er met een collega heen gegaan. Het waren een paar intensieve dagen, maar het is ons gelukt! Dit was de mooiste, maar misschien ook wel de heftigste situatie die ik tot nog toe heb meegemaakt.

Het mooie aan deze ervaring was dat je op een politiek-sensitief vlak werkt, met partners waar je normaal niet mee samenwerkt, zowel in Nederland als op locatie. Je bent dus heel erg afhankelijk van je eigen professionele handelen. Je wil methodiektrouw werken, maar gaat dat lukken bij een Afrikaanse ambassade en op het vliegveld, waar je te maken hebt met de douane? Het toewerken naar deze “operatie” kost veel tijd en energie, niet op een negatieve manier, maar je moet een duizendpoot zijn om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

 

Februari 2018